Gemotiveerd blijven

Wanneer je iets start, begint dat altijd met een motivatie. Een doel of een taak, je bent gemotiveerd om iets te doen. Vooral als je met iets start, dan is je motivatie hoog. Sommige mensen zijn zelfs zo gemotiveerd dat zij zich met niks anders bezig houden dan datgene waarvoor zij zo gemotiveerd zijn. Helaas is het ook zo dat je gedemotiveerd kunt raken. Je motivatie zakt langzaam en je hebt moeite om je motivatie bij elkaar te pakken. Geen zorgen, dit gebeurt bij heel veel mensen. Ook op het gebied van leefstijl en gezondheid raken mensen hun motivatie kwijt, ongeacht de consequenties van een ongezonde leefstijl (zoals een verminderde immuunsysteem of weinig energie hebben). Wij geven hier een aantal tips om je motivatie hoog te houden.

Onthoud waarvoor je het doet

Welk doel je ook hebt, onthoud wat het doel jou gaat opleveren. Waarom begon je een bepaalde taak of doel in eerste instantie? Deze gedachtegang houdt namelijk jouw motivatie in stand. Ben jij gezonder gaan eten, zodat jij afvalt? Ben jij gaan sporten, zodat je meer energie hebt voor bijvoorbeeld je werk of thuis? Ongeacht je doel, houd het in gedachten, zodat jij gemotiveerd blijft.

Gebruik zichtbare motivators

Is het je doel om af te vallen? Plaats dan een foto van jezelf op bijvoorbeeld de koelkast. Zo zie je elke dag waar je begonnen bent en word je herinnerd aan waar je naartoe wilt. Is het je doel om gezonder te eten? Plaats dan bijvoorbeeld een post-it op je werkplek of keukentafel met een notitie, zoals gezonde voedingsproducten kopen in de supermarkt.

Laat je inspireren door anderen

Kijk jij tegen iemand op, zoals een beroemdheid? Lees dan hun verhaal. Maar misschien heb jij iemand in je eigen omgeving die ook gemotiveerd op weg is richting zijn doelen? Zo ja, laat je dan inspireren door hen! Anderen kunnen het ook, waarom zou jij het dan niet kunnen? Kijk naar wat anderen doen. Als je de mogelijkheid hebt, vraag dan aan hen hoe zij het doen. Raak geïnspireerd door hun verhalen!

Start gewoon!

We kennen het allemaal. Je zit lusteloos op de bank na een lange werkdag en je hebt geen zin om te sporten. De moeilijkste stap hierin is om op te staan, je spullen te pakken en te gaan sporten. Toch zal het zo zijn dat, wanneer jij eenmaal begonnen bent met sporten, je motivatie weer omhoog schiet. Pak dus al je motivatie bij elkaar, sta op van de bank en vertrek naar de sportschool. Eenmaal in de sportschool zul jij je veel beter voelen!