Voeding en cholesterol

Wanneer wij eten, krijgen wij verschillende macro- en micronutriënten binnen. Helaas kun je ook teveel eten van bepaalde voeding of van een bepaald macronutriënt, waardoor je gezondheidsklachten kunt krijgen. Een gezondheidsfactor is je cholesterol. Wellicht heb je al eerder gehoord dat een verhoogd cholesterol slecht voor je is en dat dit samen hangt met verschillende gezondheidsaandoeningen. Premium Personal Training streeft ernaar dat jij een voedingsschema hebt die ervoor zorgt dat je cholesterol niet verhoogt, maar juist stabiel blijft of verlaagt.

Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft. Het speelt een belangrijke rol in het dagelijks functioneren van je lichaam. Het is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, de productie van hormonen en het speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever.

Cholesterol is onder te verdelen in twee vormen van cholesterol: HDL en LDL. LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. LDL is nodig om bijvoorbeeld beschadigingen in het weefsel te herstellen. Maar deze verbindingen kunnen zich ook vastzetten aan de binnenwand van de bloedvaten. Doordat de bloedvaten dicht slibben, kan het bloed er moeilijker doorheen stromen. HDL neemt cholesterol weg uit het bloed en voert dit af naar de lever, waar het wordt afgebroken. HDL beschermt het lichaam tegen hart- en vaatziekten. Hierdoor is het dus goed te onthouden dat LDL het slechte cholesterol is en HDL het goede cholesterol.

Een te hoog (LDL) cholesterol gaat samen met verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterol kan onder andere ontstaan door roken, weinig lichaamsbeweging en een te hoge inname van verzadigde vetten en transvetten. Andere oorzaken zijn overgewicht, diabetes type 2 en een traag werkende schildklier.

Bij voeding is het dus belangrijk om zo te eten dat ook je cholesterol op gezonde waardes zitten. LDL cholesterol verlaagt onder andere door het eten van vezels, onverzadigde vetten en omega-3 vetten (onder andere uit vis). Tevens wordt dan ook je HDL cholesterol verhoogd. Een andere factor is natuurlijk voldoende lichaamsbeweging. Op beide vlakken kan Premium Personal Training helpen door middel van een voedingsschema en/of trainingsschema op te stellen.