Waarom is het belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken?

Als het aankomt om je gezondheid en om resultaten, dan moet je letten op je voeding. Maar een ander belangrijk element is het drinken van genoeg water. Ook water is van belang voor je gezondheid en voor je doelen.

***

Oplosmiddel: Water helpt bij het oplossen van de voeding die jij eet. Water is dus mede nodig bij het verteringsproces. Dankzij water is het makkelijker om voeding op te lossen zodat je lichaam makkelijker de voedingsstoffen kan gebruiken.

***

Transport: Water helpt bij het transporteren van voedsel door je gehele lichaam. Niet alleen door makkelijker voedsel in je maag te krijgen. Mede dankzij water kan voedsel makkelijker door je lichaam en organen heen stromen zodat je lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen.

***

Prestatie: Water ondersteunt je dagelijkse (sport)prestaties. Wanneer je al 1 à 3% zakt in water in je lichaam, dan verminderd het aerobisch vermogen en de uithoudingsvermogen van je spieren. Daarnaast is er ook een verhoogde inspanning voor het hart. Wil je dus vermijden dat je sportprestaties minderen? Zorg er dan altijd voor dat je een fles water meeneemt tijdens het trainen.

***

Er zijn verschillende factoren die meespelen hoeveel wij drinken. Denk aan sporten, een warme klimaat en lichaamsbouw. We krijgen meer dorst bij warm weer, een groter lichaam of sport. Dit heet dehydratie, oftewel het lichaam droogt uit. Alleen dorst is een slechte indicatie voor de mens. Het is namelijk zo dat men pas dorst krijgt bij een vermindering van lichaamsgewicht van 1 à 2% . Helaas is het zo dat je prestatievermogen al gezakt is of – wanneer je niet sport – je concentratievermogen en helderheid gezakt is.

***

Ongeacht of je wilt afvallen of aankomen, je helpt je gezondheid en je progressie door voldoende water te drinken. Heb jij nog andere vragen die jou kunnen helpen met je gezondheid of progressie? Neem dan contact met ons op.