Wat je moet weten om af te vallen

Afvallen is een veel besproken onderwerp. Tevens is het een doel voor heel veel mensen. Men is zich meer bewust van een gezonde leefstijl en vaak gaat dit hand in hand met afvallen. En daardoor is het belangrijk om te weten dat afvallen afhankelijk is van de volgende twee variabelen: Voeding en beweging. Het kan zijn dat je teveel eet om af te vallen. Daarbij kan het ook zo zijn dat je te weinig beweegt. Dit zijn twee punten waarop jij nodige aanpassingen op kunt maken. Bij Premium Personal Training wordt erop gelet dat de juiste hoeveelheid voeding en juiste hoeveelheid beweging gestimuleerd wordt. Elk individu is anders, zowel lichamelijk als door privéleven, en dient dus ook anders te eten en/of te bewegen. In deze blog gaan wij in op voeding en beweging met betrekking tot afvallen.

Voeding

Wanneer wij eten, dan wordt het eten omgezet in energie. De eenheden om energie in het lichaam te omschrijven zijn calorieën. 1000 calorieën staan weer gelijk aan 1 kilocalorie. Wij hebben energie nodig om te leven. Tijdens onze dagelijkse handelingen, zoals lopen in je huis of zelfs slapen, maar ook onze lichamelijke processen, zoals het verteren van je voedsel, wordt er gebruik gemaakt van energie.

Calorieën zijn onder te verdelen in macronutriënten. Deze macronutriënten zijn: eiwitten, koolhydraten, vetten en alcohol. Een gram van een bepaald macronutriënt heeft een bepaalde waarde aan kilocalorieën.

  • 1 gram Eiwit = 4 kcal
  • 1 gram Koolhydraten = 4 kcal
  • 1 gram Vet = 9 kcal
  • 1 gram Alcohol = 7 kcal

Daarnaast heb je natuurlijk ook vitamines, mineralen, antioxidanten en water die het voedingsplaatje compleet maken. Dit zijn de micronutriënten. De juiste combinatie van de macro- en micronutriënten zorgen voor een gezonde leefstijl.

Je hebt verschillende voedselsoorten in de wereld. Vlees, vis, groente, fruit, zuivel, etc. In die voedselsoorten heb je talloze, verschillende keuzes in voeding. Voor iedereen is er wel iets te vinden, ongeacht doelen, wensen en behoeften. Belangrijk om hier te leren is dat voedsel ook onder te verdelen is in Nutriëntrijke voeding en Calorierijke voeding.

Allereerst kan voedsel verdeeld worden in zowel nutriëntrijke als in nutriëntarme voeding. Nutriëntrijke voeding is voeding waar veel nutriënten in zitten per eenheid (bijvoorbeeld 100 gram). Voorbeelden hiervan zijn groentes en fruit. Nutriëntarme voeding is voeding waar weinig nutriënten in zitten per eenheid. Denk hierbij aan chips. 100 gram chips is fysiek totaal niet veel, maar toch zitten daar veel calorieën (en weinig nutriënten!) in die waarschijnlijk niet bruikbaar zijn voor je doelen.

Vervolgens heb je nog calorierijke en caloriearme voeding. Caloriearme voeding houdt in dat je voeding eet met weinig calorieën per eenheid. Dit zijn bijvoorbeeld groente. 100 gram spinazie bevat, maar ongeveer 20 kilocalorieën. Het tegenovergestelde is calorierijke voeding. Hierbij is voeding rijk aan calorieën per eenheid. Een voorbeeld hiervan zijn walnoten. 100 gram walnoten zijn 654 kilocalorieën! Hiermee wil ik niet zeggen dat walnoten ongezond zijn. Walnoten hebben veel gezonde vetten, vitamines en mineralen.  Het is alleen ter illustratie.

Wanneer je op je voeding let, hoef je niet direct voeding uit te sluiten wanneer het de combinatie van calorierijk en nutriëntarm heeft. Voeding kan aangepast worden aan de wensen, doelen en behoeften van een individu en daarvoor hoef je niet direct “slecht” voedsel uit te sluiten. Een juiste combinatie van voeding, ondanks de label “goed of slecht”, zal jou helpen in een gezonde leefstijl. Afvallen is dus gewoon mogelijk wanneer je iets eet, waarvan je in eerste instantie zal denken dat het ongezond is.

Na bovenstaande informatie verwerkt te hebben, weten mensen vaak nog steeds niet waar zij moeten beginnen als zij willen afvallen. Zij zoeken dan hulp bij een personal trainer en/of voedingsdeskundige. Dit is helemaal niet erg om te doen. Sterker nog, het is juist slim om te doen want zo krijg je een plan waar jij doelgericht mee kunt werken. Plus nu is er iemand die jou motiveert en dat kan ook helpen bij jouw doelen. Ook bij Premium Personal Training is het mogelijk om een voedingsschema te krijgen, aangepast op jouw wensen en doelen of Online Coaching te volgen waarbij een coach dagelijks voor jou klaar staat voor hulp en vragen.

Beweging

Wanneer wij bewegen, dan verbranden wij energie, oftewel calorieën. De calorieën die wij eten worden gebruikt, zodat wij onze dagelijkse handelingen kunnen uitvoeren. Om dus calorieën te verbranden, is het belangrijk om te blijven bewegen. En om af te vallen, dienen wij meer calorieën te verbranden dan dat wij innemen.

Energie kan verbrand worden op vele manieren. Veel calorieën worden verbrand tijdens zwaar, actief werk. Maar wanneer je een zittend beroep hebt, dan verbrand je minder calorieën en dien je je voeding hier op aan te passen. Daarnaast verbrand je veel calorieën door verschillende soorten sporten, zoals wielrennen of krachttraining in de sportschool. Premium Personal Training streeft ernaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden in de sportschool, zodat jij weet wat je daar moet doen qua training en wat je moet doen om de nodige hoeveelheid calorieën te verbranden. Dit gebeurt aan de hand van Online Coaching of losse trainingsschema’s.

Je kan ook afvallen door alleen op je voeding te letten, maar de combinatie van voeding en beweging versnelt het proces. Daarbij zorgt deze combinatie voor meer gezondheidsvoordelen, zoals je energieker voelen.

Conclusie

Een combinatie van de juiste voeding en beweging zorgen voor snellere resultaten wat betreft afvallen. Beweeg meer en je verbrandt meer calorieën. Wanneer je niet teveel calorieën inneemt, zul je meer verbranden dan dat je binnen krijgt en zul je dus afvallen. Ieder mens is anders en dient dus een ander voedings- en trainingsplan te volgen dan een ander. Maar het feit blijft dat, als je je voeding en beweging aanpast, jij gegarandeerd zult afvallen.