Water inname

Water is enorm belangrijk, wanneer het neerkomt op je gezondheid en je sportprestaties. Water maakt 60% van ons lichaamsgewicht. We verliezen water door bijvoorbeeld te zweten of tijdens toilet bezoeken. En daarbij zorgt ook sport ervoor dat wij water verliezen. Zonder genoeg water in het lichaam kun je lichamelijke krampen krijgen, duizeligheid of kun je zelfs sterven. Daarom is water van enorm belang voor iedereen. Premium Personal Training adviseert ook altijd om dagelijks water in te nemen en stelt een advies op met hoeveel water je dagelijks moet innemen in zowel jouw losse voedingsschema’s als tijdens Online Coaching.

Per lichaam kan de hoeveelheid water wel verschillen, doordat elk lichaam anders is maar water zit overal in het lichaam. Botten bijvoorbeeld bevatten 22% water, onze spiercellen bestaan voor 75% uit water en bloed bestaat voor 83% uit water.

Water heeft vele functies in het lichaam. Hieronder staan een aantal van die functies:

  • Water werkt mee als een oplosmiddel voor andere vloeistoffen of brokken voedsel in je lichaam. Vervolgens helpt het water om de opgeloste vloeistoffen en brokken te transporteren door het lichaam.
  • Water is belangrijk voor groei. Gezien water werkt als een oplosmiddel en de nutriënten transporteert, werkt het mee voor aanmaak van proteïne (eiwitten) en glycogeen (product van koolhydraten).
  • Water smeert gewrichten en werkt ook als een schokdemper voor je ogen en ruggengraat.
  • Water in het lichaam helpt bij het onderhouden van lichaamstemperatuur. Bijvoorbeeld, wanneer lichaamstemperatuur stijgt, dan beginnen wij te zweten. Zweet op het lichaam zal verdampen en dit verkoelt het lichaam, wat lichaamstemperatuur doet zakken.

Veel mensen krijgen gemiddeld 1 liter water uit voeding. Natuurlijk is dit afhankelijk van je voedingskeuze. Fruit en rauwe groenten bijvoorbeeld bevatten ook water. Voedsel hoger in vet heeft vaak een lager water gehalte, zoals noten, zaden, oliën en boter. Toch blijft het belangrijk om je vochtinname afhankelijk te laten van de water die je zelf drinkt. Dit heb je zelf in de hand en dus kun je makkelijker bijhouden hoeveel water je dagelijks nuttigt.

Er zijn verschillende factoren die meespelen hoeveel wij drinken. Denk aan sporten, een warme klimaat en lichaamsbouw. We krijgen meer dorst bij warm weer, een groter lichaam of sport. Dit heet dehydratie, oftewel het lichaam droogt uit. Alleen dorst is een slechte indicatie voor de mens. Het is namelijk zo dat men pas dorst krijgt bij een vermindering van lichaamsgewicht van 1 à 2% . Helaas is het zo dat je prestatievermogen al gezakt is of, wanneer je niet sport, je concentratievermogen en helderheid gezakt is.

Hier volgt een tabel bij vocht verlies in percentages en de consequenties ervan:

0,5%1%3%4%5%6%10-20%
Verhoogde inspanning voor het hartVerminderd aerobisch vermogenVerminderd uithoudings-vermogen van de spierenVerminderde kracht in de spieren, verminderde motorische vaardigheden.Krampen, vermoeidheid, verminderde mentale capaciteit.Fysieke uitputting, hitteberoerte, coma.Dood.

Een richtlijn om tijdens intensieve sport aan te houden, is om ongeveer 250 mL water in te nemen per 15 minuten van intensieve sport. Natuurlijk blijft dit afhankelijk van lichaamsbouw en de intensiteit van het sporten, maar dit is een richtlijn om te hanteren. Geen zorgen overigens over het feit dat je teveel water drinkt. Watervergiftiging is mogelijk, maar dit gebeurt pas bij minimaal 9 liter water per dag.

Zoals bovenstaand tabel laat zien, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken. Een tip is om standaard een (grote) fles water bij je te dragen, ongeacht waar je bent. Zo zul je sneller herinnerd worden om te drinken. Nogmaals, Premium Personal Training helpt je graag met een advies met hoeveel water jij dagelijks moet innemen. Neem altijd water mee tijdens het sporten en vermijd dat je sportprestaties verminderen!