Aminozuren

Een belangrijk onderdeel van voeding zijn eiwitten. Dit macronutriënt wordt door ons lichaam omgezet in aminozuren.

Aminozuren zijn verantwoordelijk voor heel veel onderdelen in ons lichaam. Zij helpen bij onze lichaamsstructuur (waaronder dus spieropbouw), hormonen, enzymen, immuunsysteem en nog veel meer. Eiwitten zijn dus zeer belangrijk voor ons.

Het kan zelfs zo zijn dat, als je dagelijks te weinig eiwitten inneemt, vitale functies in het lichaam niet meer functioneren! Elk individu heeft verschillende hoeveelheden eiwitten nodig.

Premium Personal Training helpt jou om uit te zoeken hoeveel eiwitten jij dagelijks moet innemen, aangepast aan jouw wensen en behoeften.

Essentiële en niet-essentiële aminozuren

Er zijn essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die het lichaam niet kan maken. Niet-essentiële aminozuren kunnen aangemaakt worden door het lichaam, alhoewel dit nu geen advies is om niet-essentiële aminozuren te minderen in voeding.

Er zijn 8 essentiële aminozuren, waaronder de 3 aminozuren die vaak in BCAA’s verwerkt zijn (die waarschijnlijk velen gebruiken voor of tijdens het trainen). Deze aminozuren zijn Isoleucine, Leucine en Valine.

Aminozuren verliezen

Elke dag verliezen wij aminozuren, dus daarom is het belangrijk om het lichaam genoeg te voeden met eiwitten. Om te overleven, dient een mens gemiddeld 50 gram eiwitten per dag te eten. Nogmaals, dit is puur alleen voor een mens om te overleven (en wanneer je een voornamelijk zittende leefstijl hebt). Maar om gezonder te leven en om meer resultaten te halen uit je trainen, dien je veel meer eiwitten per dag te nuttigen.

Elk individu is anders

Elk individu is anders qua lichaamsbouw en behoeften, dus elk individu dient een andere inname aan eiwitten te krijgen. Premium Personal Training helpt je graag hierbij om dit uit te rekenen.

Varieer je eiwitinname om zoveel mogelijk verschillende aminozuren tot je te nemen. Probeer altijd om zoveel mogelijk eiwitten uit voeding te halen. Vlees, vis, zuivel, noten en peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen) bevatten allemaal eiwitten met verschillende soorten aminozuurprofielen.

Eiwitshakes

Mocht je niet genoeg eiwitten binnen krijgen uit vast voedsel, dan kun je overwegen om eiwitshakes te nuttigen. Eiwitshakes zijn een toevoeging op je voeding, oftewel een supplement. Vast voedsel heeft bijvoorbeeld een complete vitamine- en mineralenprofiel, dat jouw lichaam meer voordeel zal geven.