Wat helpt voor een verzadigd gevoel?

Zowel om af te vallen als om aan te komen, is het belangrijk om niet teveel te eten. Daarom is het belangrijk om een verzadigd gevoel te houden. Wanneer je trek hebt, wordt het hormoon ghreline aangewakkerd. Ghreline wordt grotendeels geproduceerd in de maag en in kleine hoeveelheden in de pancreas (alvleesklier), dunne darm en het brein. Ghreline is betrokken bij het opwekken van hongergevoel, de aanmaak van groeihormoon en het reguleren van insuline.

Bij een lege maag scheidt de maagwand de grootste hoeveelheid ghreline af. Door de hoge bloedcirculatie in de maag bereikt het hormoon snel de hersenen. Vergelijkbaar met een schakelaar om het licht aan te zetten, kent het brein een schakelaar voor hongergevoel. Zodra dit gebeurt, ervaar je een hongergevoel en word je gestimuleerd om te eten. De meeste mensen zijn helaas dan geneigd om te gaan snacken. Wees daarom je hongergevoel voor en voorkom snacken met de volgende tips.

Drink meer water

Veel mensen vergissen een hongergevoel met dorst. Je kan je honger stillen door meer water te drinken. Daarnaast blijft je lichaam gehydrateerd. Je lichaam heeft dagelijks een aantal liter water nodig. Je lichaam bestaat namelijk voor 60% uit water en heeft meerdere, belangrijke functies in het lichaam. Probeer dus eens een glas te drinken wanneer je een hongergevoel hebt!

Eet langzamer

Ben jij iemand die snel eet? Je bent niet de enige. Maar hier een kleine opdracht. Tel eens hoe vaak jij kauwt op een stuk voedsel, voordat je dit doorslikt. Een advies is namelijk om minimaal 20 keer te kauwen! Kom jij hieronder, probeer dan eens meer te kauwen. Niet alleen eet je langzamer, maar zal je voedsel makkelijker verteerd worden. Het feit dat je langzamer eet, wordt opgenomen door de hersenen waardoor het hormoon ghreline langzaam vermindert. Een verzadigd gevoel neemt ongeveer toe na 20 minuten vanaf het moment dat je begint met eten.

Vermijd bepaalde soorten koolhydraten

Koolhydraten hebben meerdere functies in het lichaam, waaronder een snelle energiebron zijn. Alleen sommige koolhydraten werken je hongergevoel tegen. Denk bijvoorbeeld aan alle soorten suiker, waaronder de natuurlijke soorten. Suikers vullen wel even je maag, maar dat is maar van hele korte duur. Je wilt namelijk al snel weer wat eten. Dit geldt ook voor alcohol en frisdrank. Koolhydraten die helpen tegen een hongergevoel zijn koolhydraten die vezelrijk zijn, zoals volkoren producten of groenten.

Wij bij Premium Personal Training proberen de voedingsschema’s zo te maken dat jij zo lang mogelijk een verzadigd gevoel hebt. Dit voorkomt snacken gedurende de dag. Zo ben jij een dag dichterbij je doel om spiermassa aan te komen of om af te vallen.