Wat is een ideale Trainingssplit?

 

Wat is een ideale Trainingssplit?

Dat verschilt enorm per individu. Niet iedereen heeft tijd om elke dag te trainen. Wel is het raadzaam om minimaal 3x per week naar de sportschool te gaan. Mocht je vaker kunnen dan 3x, dan zie je in de foto een overzicht met wat Premium Personal Training zou aanraden voor optimaal resultaat.

Verdeel het over de week
je hebt vele spiergroepen die je kunt trainen. Hoe vaker je in de week traint, hoe meer druk je uitoefent op je spieren. Een voordeel van een goede verdeling is dat je verschillende oefeningen kunt gebruiken, zodat jij je lichaam in verschillende hoeken blijft trainen voor een blijvende trainingsprikkel. Daar kun je dan zelf je verschillende herhalingen, setjes en gewichten op aanpassen voor de juiste intensiteit.

Rust is nodig
Hoe vaker je traint, hoe vermoeiender het is voor je lichaam. Daarom moet je de verdeling van je trainingen zo doen dat je jouw spieren genoeg tijd geeft om te herstellen. De meeste spieren herstellen tussen de 24 en 72 uur na een training. Dit natuurlijk in combinatie met genoeg slaap en de juiste verdeling voeding.

Prikkel je spieren vaker per week
Kun je vaker per week trainen, dan is het slim om je spiergroepen vaker dan 1x per week te trainen. Zoals hierboven gezegd zijn de meeste spieren hersteld binnen 24 en 72 uur. Het is dan “zonde” om niet vaker je spieren te prikkelen wanneer zij hersteld zijn, want met meer trainingen stimuleer je meer je spieren voor bijvoorbeeld spiergroei.

Hoe kan een week eruit zien?
Je hebt bijvoorbeeld een Full Body day, waarbij je al je spieren in 1 training traint. Dit herhaal je dan een andere dag met genoeg rust tussen de trainingen. In bijvoorbeeld een Push Day doe je alleen de spieren in je bovenlichaam waarmee je duwt (borst, schouders en triceps), waarbij je een andere training een Pull Day doet en de spieren in je bovenlichaam gebruikt waarmee je trekt (rug, achterkant schouders en biceps).

Heb jij hulp nodig met jouw trainingen? Neem dan contact met ons op.

Wil jij meer leren over spiergroei? Zie dan ook de 3 benodigdheden voor spiergroei.