Voer de intensiteit geleidelijk op

Wanneer mensen beginnen met sporten, dan zijn zij vaak hoog gemotiveerd. Zij willen graag starten en, vanwege de motivatie, doet men direct heel veel in één keer. Vaak denkt men, hoe meer ik doe, hoe beter het voor mijn gezondheid en lichaam is. Het is top om gemotiveerd aan je doelen te starten, maar pas op dat je niet direct teveel doet!

Men gaat bijvoorbeeld urenlang zwoegen in de sportschool of buiten een enorme afstand hardlopen. En dat vaak in de eerste sessie! De waarheid echter is, wanneer je dit voor langere tijd doet, dat dit niet alleen overweldigend kan zijn maar ook schadelijk voor het lichaam. Daarnaast kan in één keer teveel doen ook demotiverend werken omdat dit veel tijd in beslag kan nemen.

Wat moet je dan wel doen qua intensiteit?

Als je ongetraind bent, dan kun jij veel minder volume aan dan iemand die al jarenlang krachttraining doet. Je hoeft niet enorm veel sets te doen om resultaat te krijgen. Sterker nog, veel spiergroepen kunnen al resultaten boeken met gemiddeld 8 setjes per spiergroep, met natuurlijk de gedachte dat de spieren tot spierfalen getraind worden.

Spierfalen is het punt wanneer jij geen herhaling meer kunt maken met een correcte houding of techniek. Meestal is de spier dan uitgeput en, als je dan wilt door trainen, dan dien je te compenseren in je houding of techniek.

Nogmaals, er is kans om overbelast of geblesseerd te raken wanneer je voor langere tijd teveel volume doet! Met volume bedoelen wij de hoeveelheid setjes, herhalingen, bewegingstempo en rust tussen sets.

Naast volume heeft het ook geen zin om talloze trainingstechnieken toe te passen om direct de intensiteit van een oefening te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan dropsets of supersets. Probeer nogmaals eerst tot spierfalen te gaan met bijvoorbeeld 3 setjes van 10 herhalingen en een bepaald (gecontroleerd) bewegingstempo, zoals 3 tellen bewegen richting startpunt.

Het is ook totaal niet nodig om eindeloos veel cardio te doen wanneer je net begint. Ook cardio training kun je geleidelijk opvoeren. Zo zul je minder snel een plateau bereiken, zodat je toch resultaten blijft boeken.

Een andere fout die andere mensen maken is dat zij op zoek gaan naar spierpijn. Men traint vaak met het idee dat spierpijn nodig is. Spierpijn hoeft niet altijd het gevolg te zijn van een zware training. Je lichaam kan namelijk al gestimuleerd worden zonder spierpijn als gevolg.

Premium Personal Training wilt jou graag helpen in opbouw van je trainingsschema. Zo voer jij geleidelijk je training op waarin jij resultaten blijft boeken zonder geblesseerd te raken. In onze Online Coaching word er wekelijks geëvalueerd zodat jij vooruitgang blijft boeken met jouw trainingen. Natuurlijk kun je ook met een doelgericht trainingsplan al veel resultaten halen, waardoor een los trainingsschema van Premium Personal Training ook kan helpen.